L’ASSOCIACIÓ

UNA MICA D’HISTÒRIA

“Placant Barreres: Rugby per a totes” va néixer inicialment com a un projecte anomenat “Placant Barreres” al gener del 2019, amb l’objectiu de donar a joves en contextos d’exclusió per diferents motius (econòmics, socials, educatius) la possibilitat de gaudir del rugbi, a la vegada que aprenien valors fonamentals per a desenvolupar-se com a ciutadanes de ple dret.

Per a l’impuls d’aquest projecte ha estat cabdal la implicació tant del Sabadell Rugby Club, oferint un lloc on les joves puguin gaudir d’aquest esport amb igualtat, com a les tècniques de Drets Socials i Joventut de l’Ajuntament de Sabadell, derivant a joves en risc al projecte amb el convenciment que els hi seria beneficiós per al seu desenvolupament com a persones, donant suport econòmic a les joves becades i fent conèixer en els espais joves de la ciutat l’existència d’aquesta oportunitat que se’ls hi brinda de forma totalment gratuïta.

Inicialment el projecte començava amb tallers d’introducció al rugbi, en que trimestralment es canviava de barri per fer arribar aquesta oportunitat a altres joves de la ciutat.

Els tallers comptaven amb un màxim de 20 joves, que posteriorment tenien la possibilitat de passar a jugar amb l’escola de rugbi del Sabadell Rugby Club o en el seu equip sènior de forma totalment gratuïta.

Des de gener del 2019 fins a l’actualitat 4 joves han pogut gaudir de la competició en lliga federada del rugbi: 2 noies han tingut la possibilitat de jugar amb el sènior femení del Sabadell Rugby Club, i 2 nois han tingut la possibilitat de jugar amb l’equip s18 masculí del Sant Cugat (un dels clubs més importants del rugby estatal) i posteriorment amb el sènior masculí del Sabadell Rugby Club.

No només cal destacar aquesta vessant més purament esportiva, sinó que també cal destacar la part educativa, ja que tots 4 han guanyat en autoestima, fet que directament ha repercutit positivament en els seus resultats acadèmics.

També 3 menors no acompanyats que participaven dels tallers d’introducció al rugbi han estat entrenant amb l’equip sènior masculí, fins que en la seva majoria d’edat han canviat de recurs i de ciutat.

Per altra banda, desenes de joves, noies i nois, han gaudit dels tallers de rugbi i si no han seguit amb l’escola ha estat per la dificultat de desplaçar-se a Sant Cugat del Vallès per entrenar amb les seves categories s18 (ja que fins ara el Sabadell Rugby Club no tenia escola a la ciutat), o per el trencament del ritme en sec degut a l’aturada de la COVID19, just quan el projecte gaudia de més salut amb el taller que es realitzava al barri de Can Puiggener.

Aquest fet ha suposat un trencament en el vincle i en la capacitat del propi projecte per superar traves que en altres moments no haguessin estat tant definitives, com per exemple la dificultat per aconseguir espais adequats per a desenvolupar les sessions del projecte.

Aquest curs 2022-2023 hem pogut iniciar el projecte al Complex Esportiu Sant Oleguer, on ja comptem amb 14 joves del barri de Les Termes.

MISSIÓ

Treballem per un canvi social mitjançant el rugbi com a eina d’empoderament personal, col·lectiu i d’inclusió.

VISIÓ

Un món on totes les persones tinguin accés a l’esport sense condicionants ni de classe, de raça, gènere, capacitat o identitat sexual.

VALORS

Passió, compromís, empatia, igualtat i justícia social.